Herdenkingsvoorstelling

Herdenkingsvoorstelling: Jong in de oorlog

In de traditie van voorgaande jaren, vindt er op 4 mei een theatervoorstelling in het kader van de dodenherdenking plaats. Ook dit jaar heeft Theater in Feite weer gekozen voor een echt gebeurd verhaal. Els Arntzenius was 15 toen de oorlog uitbrak en heeft al die jaren een dagboek bijgehouden. Theater in Feite heeft dit dagboek bewerkt tot een prachtige, herkenbare voorstelling. Els Arntzenius is inmiddels 94.

Maghen Hilgersum kruipt in de rol van de jonge Els en neemt de kijker mee naar de oorlog, zoals deze zich voordeed in Den Haag (en regio). Zij beschrijft haar liefdes, angsten en gedachten op een bijzondere manier. “Ik ben ook erg benieuwd naar het eindresultaat” zei de nog altijd kwieke Els.

De 94-jarige Els is een van de weinigen die de oorlog nog bewust heeft meegemaakt. Els nodigt ook de jongeren van harte uit om te komen.

Duitsers marcheren door de Hollandse straten! Ach, ik hiéld wel van het volk, dat blonde ras. Ik keek dan ook uit naar die knappe gezichten die ik mij voorgesteld had. Maar helaas, het zijn harde gezichten. De parachutisten schijnen pas 15 of 16 jaar te zijn, ik hoor dat hen wijs is gemaakt dat ze met bloemen verwelkomd zouden worden. Ze haten hier de Duitsers, ze zeggen:‘Ik zou ze zo zélf kunnen vermoorden!’ Maar wie de middelen van de vijand gebruikt, is zelf geen haar beter. En toch… wat moet je met deze woorden tegenover de Joden.

Elsje

De productie is in handen van Stichting Vrijheid in samenwerking met Theater in Feite en WestlandTheater de Naald. De voorstelling is een bewerking van ‘Het Werkelijke Leven. 1940-1945’ door Els Arntzenius.