Herdenkingsvoorstelling

Ieder jaar brengt WestlandTheater De Naald in samenwerking met Theater in Feite en Historisch Archief Westland een integere herdenkingsvoorstelling op 4 mei. Omdat we de oorlogsslachtoffers niet mogen vergeten. Ook wij hechten waarde aan het blijven herdenken van deze slachtoffers ten tijde van oorlog. Om deze reden nodigen wij u uit om, samen met ons, te herdenken.

Donderdag 4 mei zal traditiegetrouw in De Naald een theatervoorstelling in het kader van dodenherdenking plaatsvinden. De voorstelling is geschreven door Aart van den Berg van Theater in Feite, in opdracht van Stichting Narreschip. Te zien om 15.30 en 21.00 uur.

Het is 1938. Nederland sluit de grenzen voor Joodse vluchtelingen. De illegale Joodse vluchtelingen worden opgevangen in verschillende vluchtelingenkampen in Nederland. Wat velen niet weten, is dat er ook een vluchtelingenkamp in onze regio was. In Hoek van Holland worden gedurende een paar jaar honderden Joodse vluchtelingen gehuisvest. Vanaf april 1940 worden groepen vluchtelingen overgebracht naar het centrale vluchtelingenkamp Westerbork. Als de Nazi’s Nederland binnenvallen, zitten er nog ongeveer 100 Joodse vluchtelingen in Kamp Vianda. Bijna allemaal zijn ze later op transport gezet naar de vernietigingskampen van Nazi-Duitsland.

De theatervoorstelling draagt de titel Het Voorportaal en vertelt het verhaal van een zestal vluchtelingen en van kampcommandant Jacob Haan. Een verhaal over prikkeldraad, gemis en overleving, maar vooral over de kleine stapjes die – bewust of onbewust – gezet worden op weg naar de hel.

Voorgaande herdenkingsvoorstellingen
Eerdere 4 mei voorstellingen waren ‘Schuilnaam Bertus’ , ‘Het dagboek van Jeane Zwinkels’, ‘De lange schaduw van Sobibor’ en ‘Bevrijd! En nu?’ die onder grote belangstelling werden bezocht. Enkele reacties na afloop van de bezoekers: “diep onder de indruk”, “indrukwekkend” en “het was prachtig”.

Deze indringende voorstelling is te zien op donderdag 4 mei om 15.30 uur en om 21.00 uur in WestlandTheater De Naald.
Kosten zijn €7,50 inclusief consumptie en kunnen gereserveerd worden via www.westlandtheater.nl of telefonisch 0174-636900.